Lijnbaan 35-43, Rotterdam
Lijnbaan 35-43 is het deel van de Lijnbaan, dat loopt van Weena Zuid naar de Kruiskade. Het behoort weliswaar tot het winkelgebied van de Lijnbaan maar het maakt geen onderdeel uit van het wereldberoemde rijksmonument. Het is gebouwd in 1954 naar een ontwerp van de architecten Krijgsman en Bodon. Het tweelaagse blokje hoort bij het Lumière complex, waarin vroeger de Lumièrebioscoop gehuisvest was. Het bestaat uit vijf winkelpanden. De begane grond is in de loop van de tijd veranderd; elke winkel heeft zijn eigen invulling gekregen. Het Lumièrecomplex zelf is aan het begin van deze eeuw verbouwd en er is nu, onder andere, een fitnesscentrum in gevestigd.

In de loop van de tijd is de plint van Lijnbaan 35-43 verrommeld. De luifel maakt de ruimte voor de winkels donker, het geheel oogt niet aantrekkelijk. Eigenaar Manhave is bezig met plannen voor het hele gebied, de verbouwing van Schaap en Citroen was hier de start van. De gevelwijziging van Lijnbaan 35-43 is ook een onderdeel van de plannen voor opwaardering van het totaal.

We hebben drie architectonische posities geanalyseerd:
– Rijksmonument. De opbouw van Lijnbaan 35-43 is anders dan die van het rijksmonument. Er is een horizontale, maar ook een sterke verticale geleding te onderscheiden.
– Lumièrecomplex. Met de verbouwing van de Lumièrehoek in 2005, waarbij een groot kader is aangebracht en de luifel hier is komen te vervallen, is de uitstraling van het winkeldeel, als onderdeel van het Lumièrecomplex, grotendeels verloren gegaan.
– Openbare ruimte. Door de opbouw van het tegenoverliggende blok van twee lagen en de zorgvuldig vormgegeven openbare ruimte zien we een sterke relatie tussen de twee volumes.

We stellen voor om de luifel te verwijderen. Hierdoor wordt de relatie met de overkant verder versterkt en zijn de winkels duidelijk zichtbaar. We continueren de verticale penanten, maken een plint van grijs metselwerk met een geglazuurde steen en vervangen alle puien door nieuwe kozijnen, met dunne stalen profielen met een messingafwerking. Zonwering vervangt de functie van de luifel. Met deze ingrepen ontstaat een statig volume dat een nieuwe elegantie in de straat brengt. De architectuur toont een herwaardering van de jaren ‘50, een tijd die belangrijk was voor Rotterdam, maar die in de loop van de jaren naar de achtergrond gedrukt is. Met het ontwerp doen we de eerste aanzet om weer een duidelijk onderdeel te worden van het Lumièrecomplex en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen.